dimarts, 22 d’abril del 2014

Sant Jordi 2014

Vaig començar a escriure per Sant Jordi el 2012 ( http://6abrasil.blogspot.fr/2012/04/23-dabril-de-2012-sant-jordi-dia-dels.html i desprès http://6abrasil.blogspot.fr/2013/04/un-somni-per-sant-jordi.html ) i d'ençà que va sent tradició dedicar una entrada del blog a la nostra diada. Aquest any, amb aquesta entrada.

L'any passat enyorava passar el dia de Sant Jordi a Barcelona, on tants anys l'he celebrat. Aquest any, el sentiment que tinc, tres anys després de no poder estar a la meva terra aquest dia tant esperat, és, a poques hores de començar la jornada, una mica confús.

Demà des de primera hora, tant els missatges de twitter, whatsup i facebook m'aproparan roses i llibres. I ho estic esperant! Espero que amics i família es recordin dels qui estem lluny de casa i no podem respirar l'ambient de festa, perque aquí, no existeix aquesta costum.

Un any més, aquí no hi haurà roses de companys de feina, ni de grans superfícies aprofitant l'ocasió per a agrair la compra. Com a molt, potser, el pare de les criatures ens porti roses i dediquem una estona a la tarda per a anar a la nostra llibreria preferida per a auto-regalar-nos un llibre, un dia, aquí, com qualsevol altre, pensarà la caixera, però nosaltres estarem vivint en un “altre món”, més contents que un gínjol amb els nostres llibres, que no podran ser en català, però que faran el fet.

(imatge extreta de http://origenbebe.com/ja-arriba-sant-jordi/)

Se que és la nostra festa més representativa, i que tot i ser el dia del naixement de dos grans celebritats internacionals com Cervantes o Shakespeare, la resta del món viu el dia aliena al nostre sentiment. Dia dels enamorats, diem que és, el día del nostre patró, diem uns altres, i el dia de passejar per passeig de gràcia o les rambles dels nostres pobles entre parades de llibres i roses, en taules vestides amb la nostra senyera, per a molts. Suposo que hi ha tantes maneres de viure Sant Jordi, com parelles hi ha, així que no serem cap “esquirols” si nosaltres, en aquesta terra que ens acull per primer any, creem la nostra pròpia tradició franco-catalana.

De totes maneres, sigui el que sigui per a cadascun de nosaltres, és un dia de cultura i de sentiment. Podrem aquí, des de la distància, fer entendre als nens quin dia és el de Sant Jordi?

Ells eren massa petits l'últim cop que vàrem poder anar a passejar per Barcelona entre paradetes, escollint el llibre ideal. Crec que no ho recorden.. vaig a fer la prova:

(El gran)
  • Mama: què és el dia de Sant Jordi?
  • Gran; El dia de Sant jordi, es el dia d'aquell que va matar el drac, i quan el va matar va sortir sang i de la sang van créixer roses... a part, és el dia de "Sant valentín"? No no no!!! és el dia que Sant Jordi va guanyar al drac.
  • Mama: I que fem aquest dia?
  • Gran: Els nois a les noies li regalen roses, i les noies als nois li regalen llibres...

Uff ... no anem pas tant malament...

(imatge extreta de: http://www.stucom.com/es/concurs-de-video-sant-jordi-2013/)

Anem a fer una altra proba....

(el mitjà)
    • Mama: Quin dia és el de Sant Jordi? Què celebrem per sant Jordi?
    • Mitjà; Allò del drac, sant Jordi era un cavaller, va matar el drac que volia matar la princesa.
    • Mama: I que va passar?
    • Mitjà: Que el va matar i ta taaaaaaaaan
    • Mama: I que fem aquell dia?
    • Mitjà: Els nois li donen flors a les noies i les noies li donen llibres als nois.... (tot i que per un moment hem confós amb la celebració de Sant Juan.. ai ai ai!!)

Bé... em dono per satisfeta, de saber que, almenys els grans, saben més o menys de que va el dia...

Ara només faltarà saber si demà podrem celebrar-ho d'alguna manera especial.

Enyoro Barcelona al 100% en dies com Sant Jordi.  Feliç dia a tots i totes!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada